Wat zijn deze DESKTOP.INI bestanden die ik steeds zie?


Nederlandse vertaling van deze bron,  How-to Geek
Heb je wel eens die rare DESKTOP.INI bestanden gezien die overal op lijken te duiken? De waarheid is dat ze een doel dienen en Windows gebruikt hen om te identificeren hoe een map moet worden weergegeven, net als de .DS_Store bestanden die in OS X worden gebruikt.

Wanneer u een nieuwe map in Windows maakt, wordt het gemaakt met het standaard map icoon. Een algemeen gebruik van het DESKTOP.INI bestand is om een aangepast icoon voor een map in te stellen, maar dit is niet het enige waar het voor wordt gebruikt. Een typisch DESKTOP.INI bestand ziet er als volgt uit:
[ShellClassInfo]
ConfirmFileOp = 0
IconFile = Folder.ico
IconIndex = 0
InfoTip = Typ je InfoTip hier.

Het bestand DESKTOP.INI kan veel attributen bevatten, maar de volgende aangepaste attributen zijn het meest voorkomend:
  • ConfirmFileOp
  • IconFile
  • IconIndex
  • InfoTip

ConfirmFileOp
Als het 0 is, voorkomt u dat u een systeemmap verwijdert wanneer u een map verwijdert of verplaatst.

IconFile
Geef een aangepast pictogrambestand op. U kunt een .ico, .exe of .dll bestand gebruiken.

IconIndex
Geef de index op voor een aangepast pictogram. Als het bestand dat is toegewezen aan IconFile maar 1 icoon bevat, moet de IconIndex op 0 zijn ingesteld.

InfoTip
Een tekenreeks die wordt weergegeven wanneer u over de map beweegt met de muis.


Zoals u kunt zien, bevat het DESKTOP.INI bestand de informatie over het aanpassen van de map. Ze zijn standaard verborgen en worden alleen weergegeven als u ervoor kiest om beveiligde besturingssysteembestanden te tonen door het vinkje uit te vinken.


U kunt uw mappen aanpassen door uw eigen DESKTOP.INI bestand in Notepad te maken. Zorg ervoor dat u het type naar Unicode wijzigt voordat u het op slaat.